Köpeğimizi Sosyalleştirmelimiyiz ? | Labrador Retriever Turkey | Yavru Labrador Çiftliği

Köpeğimizi Sosyalleştirmelimiyiz ?

Köpeğimizi Sosyalleştirmelimiyiz ?

Köpeğimizi Sosyalleştirmelimiyiz ?

Sosyalleşmesi için Eğitim derslerini beklemenize gerek yok aksine bunu aile içinde yapmak çok daha verimli olacaktır.  Onu okul, mağazalar, sahil, orman, park gibi farklı yerlere götürün. Çünkü ileride böyle yerlere gitme olasılığı yüksektir.

Her gün farklı bir yere gidin ve bunu günlerce tekrarlayarak aynı yerlere gitmeyi sürdürün. Gittiğiniz yerde 5-10 dakikadan fazla kalmanıza gerek yok çünkü köpeğinizin seslere, görüntüye ve kokuya alışması için bu kadar zaman yeterli. Aşı takviminden dolayı başka köpeklerle bir arada durması yasaksa onu yanınızda güvenli yerlere götürebilirsiniz. Bu size ya da veterinerinizin yerel riskleri de göz önüne alarak tavsiyesine kalmış bir durumdur. 

Sakin olun:

Yavru köpeklerin belirli korkularının bulunduğu periyotlar vardır bu yüzden yeni deneyimlere karşı savunmacı bir tavır sergileyebilirler. Bu köpeklerin başlarını belaya sokabilecekleri ve etrafta gezebilir oldukları dönemlerde doğal savunma mekanizmasıdır.  Ancak savunma mekanizmasını dikkate alarak sosyalleşmeye sekte vurulmaması gerekir; aksine her yeni deneyim sakince ve pozitif bir şekilde sunulmalıdır.  Köpekler diğer köpeklerin davranışlarını tolere etmek ya da yabancı insanların dokunuşlarına katlanmak zorunda değildir. Bunun yerine her türlü insan ile sosyalleşmesi gerekir; küçük şeylerin yavru köpeklerde büyük farklar yarattığını unutmamak gerekir.

Kel, az saçlı, sakallı, tamamen sakalsız, çantalı, çantasız, eldivenli, şemsiye taşıyan, uzun, kısa, erkek, kadın gibi farklı tipte ve cinste insan ile karşılaşmış olmaları gerekir. Araba, motosiklet, bisiklet, tekerlekli sandalye, puset gibi araçları gördüklerinde, özellikle yeni deneyimlerinde köpeklerin bu yeni aletleri ve durumları algılamaları için biraz zaman verilmelidir. Yaşananların kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe geçişini ifade eden bir dönem vardır ve bu dönemde aceleye gerek yoktur. Köpeğinizin karşılaştığı her şeyi özümsemesi için zamana ihtiyacı vardır.

Yakın Çevre:

İnsanlarla yakın temasta bulunmaktan çekinmeyen arkadaş canlısı bir köpeğiniz varsa, kafasından olmamak koşulu ile yanağından veya karnının yanından hafifçe dokunulabilir. Ancak uzun uzadıya okşanmamalıdır: çünkü köpeğinizin herkesin üzerine zıplayan o aşırı sosyal köpeklerden olmasını istemiyorsanız bunu yapmayın, özellikle ileride büyük bir köpek olacaksa. Yabancı insanları bir eğlence aracı olarak görmemeli. Kimsenin köpeğinize yiyecek vermesine izin vermeyin, aksi halde her gördüğü insana yiyecek almak için yaklaşmaktan çekinmeyecektir.